Cosichem & Analitical

Produsele pentru polisarea pardoselilor folosite in industrie si in institutii sunt in general sisteme pe baza de apa. De obicei se cere luciu ridicat si o lustruire facila, dar, in functie de aplicatie, se pot cere si suprafete mate.

Suprafetele trebuie sa fie usor de curatat (umed si uscat) fara sa se deterioreze, ceea ce inseamna ca trebuie sa reziste la actiunea agentilor de curatare slabi. Cand sunt folosite in spitale, cabinete medicale sau azile de ingrijire, o rezistenta aditionala este necesara la actiunea agentilor de curatare pe baza de alcool si dezinfectanti.

Deoarece este necesara aplicarea unui nou strat la intervale mai lungi de timp, stratul vechi trebuie sa poata fi usor de indepartat fara a lasa reziduuri in urma. Pentru astfel de curatari se folosesc de obicei agenti de curatare puternic alcalini.

Principalele componente ale substantelor de polisare sunt emulsiile de polimer si cerurile. Se aplica intr-unul sau mai multe straturi. Asa zisele emulsii "self-shine" cu un continut de ceara sub 15% prezinta imediat dupa uscare un luciu ridicat si nu mai trebuie polisate. Dar, este posibila reimprospatarea suprafetei prin folosirea unei masini de lustruit.

Formularile cu un continut ridicat de ceara (40-80%) au un aspect mat, dupa uscare trebuie polisate cu o masina de lustruit pentru a obtine un luciu ridicat.

Daca stratul de acoperire a fost formulat sa aiba un aspect mat, atunci cresterea luciului datorita traficului sau a curatarii acestuia nu este de dorit. Aspectul mat ar trebui mentinut pe toata durata de viata a stratului.