Otelul: Problemele unei suprafete de testare standardizate
Pentru ca testele asupra peliculelor de protectie sa fie de incredere si reproductibile, ele trebuie efectuate pe un substrat care este consistent de la test la test. Din pacate, placutele obisnuite din otel prezinta variatii mari a proprietatilor suprafetei care pot afecta aderenta.
Surse de variatii:
Defectele suprafetei pot surveni de la o multitudine de factori:
1. Textura suprafetei varieaza cu starea rolelor folosite de producatorul placutelor pentru aducerea lor la grosimea dorita.
2. Gradul de curatare a placutelor varieaza in functie de procedura de curatare a producatorului, in special procedurile folosite pentru a controla petele de carbon. De multe ori petele de carbon sunt imprimpate pe otel odata cu coacerea acestuia, in timpul precesul de calire la temperatura inalta care urmeaza roluirii. Aceste pete de carbon sunt imposibil de indepartat, exceptie abraziunea mecanica.
3. Gradul de rugina depinde de modul in care placutele sunt manipulate de catre producator, in timpul transportului, depozitarii si procesului de fabricatie.
4. Otelul depozitat pentru o perioada mare de timp cu ulei antirugina , va reactiona si va forma un oxid incomplet numit pata de ulei.
Concluzia este ca otelul obisnuit nu este potrivit pentru testarea peliculelor de protectie. Desi unele companii producatoare asigura o suprafata foarte buna pentru acoperire, acestea vor avea foarte probabil o adeziune proasta si o rezistenta la coroziune mica, chiar daca se folosesc vopsele de calitate. In realitate un singur producator poate produce placute de calitate foarte buna sau foarte proasta a suprafetei in functie de un numar de factori incontrolabili. Curatarea si fosfatarea ajuta dar, nu pot ameliora defectele de suprafata formate la producator.
Controlarea variabilitatii
Procesul de producere al placutelor de testare Q-Panel este proiectat in asa fel incat sa reduca cat mai mult variabilitatea suprafetelor otelului.
- Q-Panel cumpara otelul direct de la acele companii producatoare care doresc sa controleze cat mai bine calitatea suprafetei. Mai mult, datorita volumului mare procurat se poate controla foarte bine textura si gradul de murdarie a suprafetei.
- Placutele sunt curatate, indreptate si stantate intr-un proces automat continuu.
- Petele de rugina si de ulei sunt riguros controlate prin inspectie si prin protejarea placutelor finite cu inhibitor de rugina in faza de vapori si prin pungi de plastic.
Otelul bun si otelul slab, efectul asupra coroziunii – un studiu clasic
Intr-un mediu de productie este foarte dificil sa se izoleze efectul calitatii otelului asupra performantei peliculei de protectie. Un producator american de masini a demonstrat importanta calitatii substratului prin taierea caroseriei masinii imediat dupa ce a iesit de pe linia de productie, si apoi testarea mai multor subansamble intr-o camera de testare cu ceata salina in concordanta cu ASTM B117. Asa cum este normal intr-o fabrica auto, otelul folosit pentru fabricarea diferitelor subansamble ale caroseriei provine din mai multe loturi de productie rezultand grade diferite de corodare in urma testarii.