Cosichem & Analitical

Antispumanti - criterii de selectie si metode de testare

Deoarece, modul de eliminare a spumei este cel mai important criteriu de selectie pentru antispumanti, se folosesc multe metode de testare diferite.

Pentru a distinge performanta intre mostra de control (fara aditiv) si diferitele mostre cu antispumant, trebuie utilizata o metoda reproductibila de incorporare a aerului (sau de producere a spumei). Principalul obiectiv este producerea a cat mai putina sau cat mai multa spuma, necesara pentru diferentierea rezultatelor obtinute in urma testarii. Nu sunt necesare metode « absolute » deoarece rezultatele sunt intotdeauna comparate cu o mostra de control.


Modalitati posibile de a crea spuma :

-         agitarea vopselei intr-un cilindru gradat prin : miscarea unui disc cu gauri in el in sus si in jos sau prin suflarea de aer in vopsea printr-un tub ceramic sau din sticla. Volumul de spuma creat poate fi masurat (fig 12)

-         o alta metoda standard foloseste un dispersor de mare viteza pentru a incorpora aerul in conditii controlate (timp si viteza). Apoi, vopseaua cu spuma este turnata pe o placa de sticla inclinata. Pe masura ce vopseaua se scurge pe placa se poate observa spargerea bulelor, iar dupa uscare, numarul de bule ramase poate fi folosit pentru a evalua eficienta antispumantului. Atunci cand placa din sticla se ilumineaza din spate, chiar si cele mai mici bule devin vizibile.

 

Metodele de testare ignora complet modul in care vopseaua va fi aplicata in practica. Din aceasta cauza sunt disponibile mai multe metode de testare in functi de aplicatie :

-         vopselele pe baza de emulsii pot fi evaluate prin aplicarea cu o rola poroasa ; pentru a intensifica formarea spumei se foloseste o rola cu pori foarte mari (fig 13).

-         Testarea vopselelor decorative arhitecturale poate fi efectuata folosind aplicarea cu pensula ; pensula se foloseste astfel incat sa se creeze cat mai multa spuma posibila (fig 14).

-         In sistemele cu concentratia de umplutura foarte mare (cum ar fi chiturile) masuratori ale densitatii sunt cele mai folositoare ; mostrele cu cea mai mare densitate prezinta cea mai buna indepartare a spumei.

-         In cazul emulsiilor apoase, de cele mai multe ori este evaluata tendinta de spumare a emulsiei pure (diluate). Acesta se face foarte rapid si usor dar trebuie privita doar ca un test premergator. Formularea finala a vopselei contine multe alte componente aditionale care pot influenta tendinta de spumare, astfel este obligatoriu ca testele pentru evaluarea antispumantului sa fie efectuate si in sistemul final. Vopseaua ar trebui testata dupa aproximativ 24 de ore de la incorporarea antispumantului. In plus, sunt necesare evaluari si dupa depozitare deoarece antispumantii isi pot pierde eficienta in timp. Diferente semnificative in performante pot fi observate dupa doar o perioada de depozitare de 4 saptamani la 500C.

 

Combinarea antispumantului cu un aditiv de suprafata (de preferat acrilic) poate avea efecte benefice : dupa spargerea bulelor de spuma, suprafata peliculei se poate nivela rapid evitand astfel formarea de defecte tip ace sau umflaturi.

Antispumantii sunt eficienti atunci cand insolubili in mediul ce urmeaza a fi eliberat de spuma si atunci cand prezinta un anumit grad de incompatibilitate selectiva (grad ce este controlat in functie de aditivul ales).

Datorita aceste incompatibilitati urmatoarele efecte secundare pot aparea :

-         reducerea luciului

-         turbiditate (in lacuri)

-         cratere

 

In functie de detaliile formularii vopselei, antispumantii se pot comporta diferit in ceea ce priveste aceste efecte secundare. Acestea nu trebuie neglijate cand se selecteaza antispumantul potrivit.

Efectuarea de teste cu concentratii diferite de antispumant sunt automat recomandate, astfel incat sa se poata atinga echilibrul dintre efectul de antispumare si cel al efectelor secundare nedorite.

Probabilitatea ca un sistem de vopsea sa prezinte probleme cu spumarea nu depinde doar de formularea in since, ci si de conditia substratului si parametrii de aplicare. Trebuie incercat intotdeauna includerea celor mai importanti parametrii in procedura de evaluare. Astfel de incluziuni dau garantia obtinerii unor rezultate atat definitive cat si practice.

 

Aditivi pentru industria de ingrijire personala

 Mai multe

BYK-3456

Aditiv ce contine silicon, fara fluor, pentru imbunatatirea umectarii si nivelarii sistemelor pe baza de apa si a sistemelor fara solvent cu intarire la UV

Mai multe
BYK-1691 SD si BYK-1690 SD - antispumanti solizi pentru industria de constructii
Mai multe
Promotor de adeziune pentru sistemele epoxi 2k pe baza de apa
Mai multe
NOU! Q-FOG CRH

Noul standard in testarea accelerata la coroziune. Acum cu controlul umiditatii relative in interiorul camerei

Mai multe